TRADITIONELE SREFIDENSI PARADE EN DEFILE 2014 IN WANICA

26-11-2014

De Srefidensi dey ook wel Onafhankelijkheidsdag van Suriname is zoals gebruikelijk op 25 november ingeluid met het afschieten van minuutschoten.
De traditionele parade en het defilé zijn dit jaar te Lelydorp, district Wanica, gehouden. Het is de eerste keer dat de formele herdenking in dit district heeft plaats gevonden. Het Emiel Briel Stadion (voorheen LSB Stadion) was op deze dag het middelpunt van de activiteiten.

De verschillende Surinaamse gewapende machten hebben aan de parade en het defilé deelgenomen. Ook drie militaire pelotons van Frankrijk (Frans Guyana) en één van Brazilië waren in de rij van troepen opgenomen. De Franse legionairs, een speciale eenheid van het Franse leger, vielen door hun uiterlijk en uitrusting op.

Majoor J. Veira heeft op deze dag dienst gedaan als paradecommandant en                      
kapitein G. Clijdesdale als zijn adjudant. De verschillende onderdelen van het Nationaal Leger hebben zich weer eens van hun beste zijde laten zien. De Landmacht was vertegenwoordigd door zijn drie grote eenheden, namelijk de Infanterie, de Stafcompagnie en het Korps Speciale Troepen, die samen 11 pelotons vormden. De Marine, Luchtmacht en het Korps Militaire Politie waren elk met één peloton aanwezig. In de parade waren verder 21 voertuigen van het leger opgenomen. De verschillende militair tactische voertuigen hebben veel bewondering geoogst. Vooral de cascavels en urutu's vielen enorm in de belangstelling. Vermeldenswaard is dat de urutu's zowel te water als te land ingezet kunnen worden. Opvallend was dat de namen van de pantservoertuigen ontbraken. Voorheen waren zij aangeduid met een naam van een gevaarlijk dier uit onze bossen. De cascavels met een slangennaam en de urutu's met een naam van een roofdier. Deze voertuigen zijn bij een renovatie overgespoten, waardoor de namen opnieuw moeten worden aangebracht.

Anders dan de voorgaande jaren heeft de President van de republiek Suriname, Z.E. Desiré Bouterse, de diverse troepen rijdend in een militaire voertuig geïnspecteerd.

Na de gebruikelijke volksreceptie en toespraak van de President werden de activiteiten feestelijk knallend afgesloten met kunstvuurwerk.

NIEUWSBERICHTEN