Rekruten 2015-02 ronden EAO succesvol af

02-03-2016

In de Ayoko Kazerne te Bosbivak vond op woensdag 17 februari 2016 de ceremoniële afsluiting plaats van de Elementaire Algemene Opleiding (EAO) van de lichtingsploeg 2015-02. In een feestelijke sfeer werden 107 rekruten verheven tot geoefend soldaat. Na twee maanden hard werken werd hun inzet eindelijk beloond. De groep die verheven is tot soldaat bestond uit 8 vrouwen en 99 mannen. Voor deze speciale gelegenheid werden de ouders van de pupillen uitgenodigd.

Uit de groep verheven soldaten zijn de beste mannelijke rekruut Jason Kranthoven en vrouwelijke rekruut Veroniek Pansa bekend gemaakt. Beiden kregen een award voor hun bijzondere inzet. De minister van Defensie, brigade-generaal b.d. Ronni Benschop, laste voor aanvang van zijn speech twee minuten stilte in, in verband met het overlijden van de korporaal der eerste klasse, Diepnarain Roy Ramkhelawan. De minister vervolgde zijn speech door de felicitaties uit te brengen aan de soldaten en hun naatse familieleden. Ook verzekerde hij hen van een goede carrière binnen het leger, indien zij zich adequaat inzetten.

De EAO is een zes weken durende opleiding en wordt verzorgd door het Opleidingscentrum van het Nationaal Leger. Er wordt gedurende deze opleiding aandacht besteed aan mentaal fysiek zware grensverleggende activiteiten. ``De opleiding was wel zwaar maar haalbaar`` vertellen de soldaten S. Emanuelson en X. Bellamie. Beiden zeggen geen te spijt hebben van hun keus voor het leger. Zij zullen de aangeleerde vaardigheden goed toepassen in hun verdere loopbaan.

Na het officieel gedeelte werden de kersverse soldaten in de gelegenheid gesteld de geleerde vaardigheden aan het publiek te tonen. Deze bestonden uit: geweer vechten, ongewapend gevecht, touwbaan, groep in de aanval of trauma care, geweer gymnastiek en ter afsluiting een show exercitie. Na de demonstraties werd het publiek onder genot van muziek voorzien van een hapje en een drankje. Om 14:00 uur werden de gasten door bussen van het Nationaal Leger terug vervoerd naar Paramaribo. 

NIEUWSBERICHTEN