HISTORISCHE DAG BIJ DE MARINE BASIS

22-09-2014

13 september 2014 is niet alleen voor het marinepersoneel, maar voor de totale defensieorganisatie een bijzondere dag geweest. Op die dag is de Dag van de Marine voor het eerst gevierd en heeft de vernoeming van een leslokaal op de marinebasis plaats gevonden. Tot de aanwezigen behoorden de top van het leger, onder leiding van de bevelhebber, brigade-generaal Ronni Benschop, de directeur van de Kustwacht, Kolonel Jerry Slijngaard en staf van het Centraal Kantoor van Defensie . De commandant van de Marine,  luitenant-kolonel Marino Acton sprak de aanwezigen toe. De dag van de Marine is 13 september, maar dit heugelijk feit is op vrijdag  12 september gevierd, omdat het weekend er tussen zat. De commandant nam de bezoekers terug naar de tijd waarin de Marine ontstond. " Voor de onafhankelijkheid van Suriname werd de Marine "Botenbasis" genoemd, die bestond uit 2 stalen boten en een houten boot, genaamd de "Frederik Hendrik, de " Mauritus" en de "Wilhelmina" en enkele korjalen. Deze stalen boten hadden als code de letters CL, die stonden voor Commandant Landmacht. De houten boot was bestemd voor het vervoeren van de bevelhebber. De stalen boten werden ingezet voor het vervoeren van troepen, transport bij aflossingen van Nickerie,  Apoera in het westen en naar het oosten van Albina via de Cottica rivier. In 1975 kreeg de Marine een paar rivierpatrouilleboten en op 13 september 1976 kwam de eerste zee patrouilleboot in Suriname aan.

Enkele gepensioneerden en actief werkende personeelsleden kregen uit  handen van commandant Acton een certificaat van waardering en geschenk, vanwege hun  bijzondere inzet voor de dienst. Op zijn beurt ontving de commandant van de oudgediende eerste luitenant C. Badal  een portret van een oud marineschip genaamd "Hare Majesteit Snelluis ", dat in december 1970 op zee was geraakt door zware windstoten, bij het passeren van de Noordpool.  Badal was een van de zeelieden op het schip.

Een leslokaal op de marinebasis is vernoemd naar twee oudgedienden en wel
eerste luitenant C. Badal en eerste luitenant  E. Tjin  Liep Shie. Dit vanwege hun enorme inzet in het kundig opleiden van het marinepersoneel.

Aan deze dag was een familyday gekoppeld. De oudgedienden, actief dienend personeel, genodigden, vrienden en gezinsleden van marinepersoneel kwamen bij elkaar.  Het was het een feest van herkenning tussen de oudgedienden. Oude verhalen werden nog eens vrolijk aangedikt, maar er werd ook stilgestaan bij collega's die hen voor waren gegaan. Het organiserend comité had aan alles gedacht. Er was volop eten, drinken, versnaperingen en goede muziek. De kinderen konden verder genieten van een springkussen, popcorn en ijsjes. Met deze dag wil de Marine een bijdrage leveren aan het verstevigen van de saamhorigheid van het marinepersoneel.

NIEUWSBERICHTEN