HERDENKING SURINAAMSE GEVALLENEN TWEEDE WERELDOORLOG (3)

09-05-2016

Jaarlijks op 4 mei herdenkt Suriname zijn gevallenen bij de Tweede Wereldoorlog (1939 – 1945), terwijl ze deel uitmaakten van een contingent van de Nederlandse strijdkrachten onder de geallieerden. Op deze dag in 2016 was het 71 jaar na het einde van een oorlog die ook in Suriname diepe sporen heeft nagelaten.

De herdenking bestond uit kransleggingen bij het Monument der Gevallenen aan de Waterkant.
Bij deze gelegenheid waren de Surinaamse en Nederlandse vlag halfstok gehesen. De kranslegging werd voorgegaan door de minister van Defensie die een krans plaatste namens de president van Suriname. Hierna werd de last post geblazen en aansluitend één minuut stilte in acht genomen. Aan de kranslegging namen verder deel: vertegenwoordigers van het Nationaal Leger, het Ministerie van Defensie, het korps diplomatiek en diverse groeperingen van veteranen.

Bij deze plechtigheid hebben ook tien kinderen een bloemenhulde gebracht. Deze kinderen zijn geselecteerd door de Federatie van Oud-strijders en Ex-militairen en de Stichting Fred van Russel, die bij de activiteit voor 100 kinderen met een beperking hebben zorg gedragen.

Alle sprekers memoreerden de offers voor vrede en veiligheid die ook Surinamers hebben gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De voorzitter van de Federatie van Oud-strijders en Ex-militairen, de heer Fred van Russel, gaf in zijn toespraak verder aan dat jongeren niet bekend zijn met de heldendaden van de Surinamers in de Tweede Wereldoorlog. “Elke dag valt er een blad van de boom”, waarmee hij doelde op het uitsterven van de groep. Zijn federatie is met financiële hulp van de Nederlandse Defensie een project begonnen om kinderen uit te nodigen voor dagtochten om hen over de Surinaamse bijdrage in die oorlog te vertellen. Verder gaf hij de wens van de federatie te kennen om een boek uit te geven over Suriname en de Tweede Wereldoorlog, bestemd voor VOJ en VOS scholen.

Minister Benschop en ambassadeur Noorman van Nederland gaven in hun toespraak aan dat degenen die het hoogste offer voor vrede hebben gebracht, nooit vergeten mogen worden.

Aan deze herdenking ging een intensieve voorbereiding vooraf. Speciaal hiervoor werd een werkgroep bij het Ministerie van Defensie ingesteld. In deze werkgroep waren de Vereniging van Oud-strijders en Ex-militairen en Het Onklaar Anker ook vertegenwoordigd. 

NIEUWSBERICHTEN