GEVALLENEN TWEEDE WERELDOORLOG HERDACHT

26-05-2015

Op 4 mei was het precies 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Tijdens deze oorlog zijn ruim 22 miljoen militairen en ruim 40.000 burgers gesneuveld. Van Surinaamse kant hebben meer dan 500 militairen, die onder de Nederlandse vlag streden om de vrede en veiligheid in de wereld te herstellen, de dood gevonden. Bij het Monument voor de Gevallenen aan de Waterkant heeft  op maandag 04 mei 2015 de kranslegging van de 70 ste  herdenking van de Tweede Wereldoorlog plaatsgevonden. Bij deze  plechtigheid waren onder meer aanwezig de minister van Defensie Lamuré Latour, de bevelhebber van het Nationaal leger brigade- generaal Ronni Benshop, de voorzitter van de Federatie van Oudstrijders, de heer Fred van Russel, het corps diplomatiek en andere hoogwaardigheidsbekleders. Ook enkele leerlingen van de Richenel Sloote school waren aanwezig om de ceremonie mee te maken.

Bij aanvang van de ceremonie werd een gebed gedaan door de legerpredikant majoor Steven Stewart. Vervolgens sprak minister Latour de aanwezigen toe. Tijdens zijn toespraak haalde hij aan, dat mede dankzij de inzet, moed, doorzettingsvermogen en gedrevenheid van enkele Surinamers, die toen ook hebben gestreden om vrede en veiligheid in de wereld er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De Minister gaf verder aan dat de slachtoffers getuige zijn geweest van zaken, die we in onze engste dromen niet zouden kunnen ervaren.Vervolgens had de Voorzitter van de federatie van Oudstrijders Fred Van Russel, het woord.

Volgens de heer van Russel moet deze herdenking worden voortgezet. Hij vindt dat de bijdrage en ontberingen van Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog, niet vergeten mag worden. De Minister van Defensie heeft namens de President van de Republiek Suriname de eerste krans gelegd. Na hem volgden andere hoge functionarissen en de Surinaamse oudstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. De kranslegging werd gevolgd door een opvoering van “The Last Post” die werd opgedragen met muzikale ondersteuning van de Militaire Kapel. De plechtigheid werd afgesloten met het defilé van troepen van het Nationaal Leger. De defensieorganisatie heeft het reeds geruime tijd op zich genomen om de plechtigheid jaarlijks te organiseren.

NIEUWSBERICHTEN