EX-TRISSERS OP BEZOEK BIJ MINISTER BENSCHOP

14-11-2016

De heren Ad van Wingerden, voorzitter van Stichting Triskontakten en Ton Verzendaal, ondervoorzitter, brachten op donderdag 10 november een beleefdheidsbezoek aan minister Benschop van Defensie.

Nederlandse oud militairen van de Troepenmacht in Suriname (TRIS) hebben zich verenigd in de Stichting Triskontakten. Vanaf 2006 bezoeken ex-Trissers Suriname jaarlijks rond de Onafhankelijkheidsdag. Dit jaar is het 10 jaar geleden dat ex-Trissers voor het eerst een groepsreis naar Suriname ondernamen. Van 9 tot en met 29 november is een groep van 25 man in Suriname.

Binnen die 10 jaar heeft de stichting enkele schenkingen gedaan aan het leger; onder andere zijn er items geschonken aan het Surinaams Legermuseum. Tijdens het bezoek aan de minister werden de projecten van de Stichting Triskontakten met het Nationaal Leger kort geëvalueerd. De minister sprak zijn erkenning uit voor deze ondersteuning. Hij ontving bij deze gelegenheid een dvd van de TRIS-reünie dit jaar in Nederland. Bij deze reünie op 27 augustus zijn de ex-Trissers in Nederland met een TRIS-herinneringsinsigne onderscheiden.

Het hoogtepunt van hun bezoek aan Suriname dit jaar is de uitreiking van de herinneringsinsigne aan Surinaamse oud gedienden van de TRIS. Op 22 november zal deze insigne bij een samenzijn in de Memre Buku Kazerne aan de geregistreerde Suri-Trissers worden uitgereikt. Verder zullen enkele hoogwaardigheidsbekleders hiermee worden onderscheiden.

De bezoeken aan Suriname van de Nederlandse ex-Trissers zijn een combinatie van herinneringen ophalen en vakantie genieten. In het kader van de herinneringen worden de kazernes bezocht waar de Trissers gedetacheerd waren. In de Ayoko Kazerne te Zanderij (Bosbivak) ondergingen zij in twee maanden hun tropische vorming. Daarna werden zij gedetacheerd op de kampementen in Albina, Nickerie en Brownsweg.  Met medewerking van het Nationaal Leger worden deze kazernes bezocht.

De band tussen oud-Trissers in Suriname en die in Nederland, wordt met de jaarlijkse bezoeken steeds verstevigd.

NIEUWSBERICHTEN