Defensie biedt platform aan militairen door kunstexpo

01-03-2016

Ter gelegenheid van de herdenking van de Dag van de Revolutie hield het Ministerie van Defensie van 25 februari tot en met 27 februari 2016 de expositie “Militairen schieten met penselen en verf.” Deze vond plaats in de recreatiezaal van de Memre Boekoe Kazerne. Tijdens deze expositie werden schilderijen van de militairen kapitein Frankie Martodikromo en sergeant der eerste klasse August Bohé  ten toon gesteld en te koop aangeboden.

 

De opening

 

In zijn openingstoespraak gaf de minister aan bijzonder trots te zijn op deze twee militairen.  “Beide kunstenaars hebben een zekere professionaliteit laten zien”, zegt hij. Verder gaf hij aan voorstaander te zijn van het promoten van de kwaliteiten van mensen. Dit beleid zal hij in de toekomst zeker voortzetten. Verder verontschuldigde hij de President van de Republiek die de opening zou verrichten, maar helaas moest afzeggen. De officiële opening vond plaats door onthulling van een schilderij van Bohé “Pantsermonument” door de minister. Na de opening liep de zaal, die voor deze gelegenheid in een galerij was omgebouwd, vol met de genodigden.

 

Bohé heeft speciaal voor deze gelegenheid een kruik beschilderd voor president
D.D. Bouterse. Deze werd later op de dag op het presidentieel paleis door de kunstenaar aan de president aangeboden met het verhaal van de beschilderde taferelen. De president bracht de volgende dag een bezoek aan deze expo.

 

Kapitein Martodikromo geeft aan enorm blij te zijn met de opkomst. Als hoofd van de afdeling Planning en Onderzoek, heeft hij het schilderen als hobby. Hij heeft in drie weken tijd 18 schilderijen vervaardigd voor deze expo. Deze kunstenaar heeft zich gespecialiseerd in het maken van portretten. sergeant der eerste klasse Bohé is een bekende kunstenaar die talloze solo- en groepsexposities op zijn naam heeft staan, zowel in Suriname als in het buitenland. Hij is vooral bekend vanwege zijn realistisch werk waarbij hij vooral fruit als onderwerp heeft.

 

NIEUWSBERICHTEN