Afsluiting EAO lichtingsploeg 16-01

03-05-2016

Na de afsluiting van de Elementaire Algemene Opleiding, lichtingsploeg 16-01, mochten
55 rekruten zichzelf volwaardige geoefende soldaten noemen. Zij zijn gedurende vier weken klaargemaakt om te werken voor de militaire organisatie. Op vrijdag 30 april werden zij op ceremoniële wijze verheven tot geoefend soldaat. Dit gebeurde in een feestelijke sfeer in de Ayoko kazerne te Zanderij. Van deze groep zullen 40 worden ingezet op het militair agrarisch bedrijf von Freyburg te Saramacca en de overigen op het agrarisch bedrijf te Casewinica.

“Het was voor mij een uitdaging, maar ik ben blij met het behalen van de eindstreep”, zegt rekruut J. Hope. Hij zal worden ingezet op het agrarisch bedrijf te Casewinica.  Rekruut
C. Landolf voor het bedrijf te Saramacca, is dezelfde mening toegedaan. Beide rekruten blikken tevreden terug en kunnen niet wachten om hun bijdrage te leveren op de agrarisch bedrijven.

In mei 2012 is er een werkgroep ingesteld die de agrarische sector van het Nationaal Leger nieuw leven zou moeten inblazen. In de jaren tachtig had deze sector van het leger een bloeiperiode en leverde voor een groot deel groente, fruit en vlees aan het Nationaal Leger. Echter zijn de militaire agrarische bedrijven een aantal jaren verwaarloosd geweest.

Het beleid is erop gericht om het leger weer zelfvoorzienend te maken. In opdracht van minister Benschop is daarom wederom begonnen om manschappen op te leiden om de agrarische sector operationeel te maken. “Er is een traject uitgezet waarbij er hard gewerkt zal worden om geld te verdienen en hiermee de druk op de staatsbegroting te verlichten”. Dit zei de minister van Defensie bij zijn toespraak tijdens de afsluiting EAO. Hij verwelkomde de nieuwbakken soldaten en adviseerde hen om de juiste discipline aan de dag te leggen, zodat zij kunnen groeien in de organisatie. De minister hield hen voor, dat het helpen garanderen van de veiligheid nog steeds recht overeind staat; ongeacht de taak die aan deze groep is toebedeeld.

De nieuwbakken soldaten zullen na een korte landbouwtraining zo snel mogelijk aanvangen met het uitoefenen van landbouw in de agrarische bedrijven.

NIEUWSBERICHTEN