Afronding EAO lichtingsploeg 2015-01

01-10-2015

Op woensdag 23 september 2015 was het zover voor lichtingsploeg 2015-01.                   
201 personen zijn die dag verheven tot geoefend militair. Nadat zij hun spijkerbroek hadden ingeruild voor het gevechtspak en gympies voor laarzen, zijn zij op 22 juli 2015 in een groep van 208 personen aan de Elementaire Algemene Opleiding (EAO) begonnen.

De EAO is een standaardopleiding die iedere rekruut van het Nationaal Leger dient te voltooien. Als de rekruut de medische en psychologische keuringen goed heeft doorlopen, is hij of zij geschikt om te starten met de EAO. Iedereen die door de keuringen is gekomen, kan deze EAO met doorzetting en motivatie halen.

De zes weken durende EAO wordt in de Ayoko Kazerne (Bosbivak) verzorgd door het Opleidingscentrum van het Nationaal Leger. De rekruten worden onder andere getraind in militair ethiek, wapentechnieken, zelfverdediging, bivakkeren, kaartlezen en exercitie. Ook wordt aandacht besteed aan mentaal en fysiek zware, grensverleggende activiteiten

Tijdens de gehele EAO staat de militaire vorming centraal. Niet alleen kennis en vaardigheden zijn nodig voor het werk als militair. Het gaat om het “militair zijn”.
Het werk als militair is namelijk anders dan het gemiddelde werk. De militair beschikt over wapens en wordt opgeleid om in missies te opereren. Dit werk kan leiden tot levensbedreigende situaties waarin moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. De militair krijgt hierin de nodige training.

182 mannen en 19 vrouwen kijken met voldoening terug naar de achterliggende EAO; zwaar maar haalbaar. Zij mogen zich nu met trots militair noemen.

Na de EAO zijn de pas verheven militairen doorgestroomd naar hun respectieve onderdeel en afdeling. De Infanterie is hierdoor versterkt met 88 man.
Het Korps Militaire Politie heeft er 15 vrouwen en 56 mannen bij. De rest is op verschillende afdelingen binnen de organisatie ondergebracht.

NIEUWSBERICHTEN