Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu

Ministerie ROM bereidt zich voor BIO-PLATEAUX project in Suriname

Het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu bereidt zich voor op het BIO-PLATEAUX project in Suriname. Dit project heeft het doel om informatie uit te wisselen en kennis te bevorderen over watervoorraden en biodiversiteit in verband met aquatisch milieu. Het gaat in deze om grensoverschrijdende stroomgebieden: Oyapock rivier tussen Frans-Guyana en Brazilië en de Marowijnerivier tussen Frans-Guyana en Suriname.

In dit kader heeft op dinsdag 30 augustus 2022 een delegatie die zich bezighoudt met het BIO-PLATEAUX project een bezoek gebracht aan het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu_Min.ROM, om de oprichting van het grensoverschrijdend observatorium voor te bereiden. Deze delegatie bestond uit: The International Office of Water (OiEau), The Water Office of French Guiana (OEG), Anton de Kom Universiteit van Suriname, waarvan ADEK het aanspreekpunt is, alsook de Amazon Coöperation Treaty Organization (ACTO) die virtueel aanwezig was. 

Volgens Rathna Kewal, onderdirecteur Leefomgeving en Ecosystemen van het directoraat Milieu, is het directoraat al geruime tijd bezig met het identificeren van samenwerkingen met verschillende instituten voor uitwisseling van informatie en data. Vervolgens ook versterking van instituten en het maken van een gericht milieubeleid waarbij duurzaam waterbeheer een onderdeel van is. Dit project is een voorbeeld van grensoverschrijdend watermanagement waarmee het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu een start maakt.

𝗘𝗿 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝟯 𝗳𝗮𝘀𝗲𝘀 𝗴𝗲𝗶̈𝗱𝗲𝗻𝘁𝗶𝗳𝗶𝗰𝗲𝗲𝗿𝗱 𝗶𝗻 𝗱𝗶𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗰𝘁. 

𝗛𝗲𝘁 𝗗𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿𝗮𝗮𝘁 𝗠𝗶𝗹𝗶𝗲𝘂 (𝗗𝗠) 𝗶𝘀 𝗺𝗼𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗲𝗹 𝗯𝗲𝘇𝗶𝗴 𝗶𝗻𝘃𝘂𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗲 𝗴𝗲𝘃𝗲𝗻 𝗮𝗮𝗻 𝗳𝗮𝘀𝗲 𝟮.

  • In Fase 1 was de focus gericht op: “Data delen en wederzijdse kennis”. Dit project startte in 2019 en eindigde in april 2022.
  • In Fase 2: “Oprichting van het grensoverschrijdend observatorium” startsein was in mei 2022 en eindigt in 2025.
  • Fase 3 zal er gefocust worden op het: “Geïntegreerd beheer van waterbronnen en aquatische biodiversiteit”. Dit project start in 2025.

𝗗𝗲 𝘃𝗲𝗿𝘄𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿𝗱𝗲𝗹𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗶𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗰𝘁:

  • Ontwikkelen en uitwisseling van kennis tussen de institutionele actoren van elk gebied.
  • Gezamenlijke monitoring van waterbronnen en het behoud van de biodiversiteit van het aquatisch milieu versterken.
  • Effectieve besluitvormingsinstrumenten ontwikkelen met het gebruik van technologieën om de kennis over watervoorraden te verbeteren.
  • Capaciteitsopbouw van de stakeholders/instituten 
  • Effectief grensoverschrijdend watermanagement, waarin Suriname een belangrijke rol vervuld.

𝗩𝗲𝗿𝗱𝗲𝗿 𝗶𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗰𝘁 𝗼𝗼𝗸 𝘃𝗮𝗻 𝗯𝗲𝗹𝗮𝗻𝗴 𝘃𝗼𝗼𝗿:

  • Aandacht aan de uitzonderlijke waardevolle zoetwaterbronnen en biodiversiteit die tot het milieuwater behoren.
  • Gebruik van waterbronnen, overstromingen die invloed hebben op de onzekerheid van klimaatverandering. 
  • Erosie en sedimenttransportverschijnselen (bv. grind, klei, zand, slib (modderige grond) & kleideeltjes. 
  • Gelijke toegang tot veilig en gezond drinkwater. Daarnaast ook de gezondheid in relatie met water gerelateerde ziekten.

𝗛𝗲𝘁 𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗥𝗢𝗠 𝗸𝗶𝗷𝗸𝘁 𝗲𝗿𝗻𝗮𝗮𝗿 𝘂𝗶𝘁, 𝗼𝗺 𝗲𝗲𝗻 𝘀𝘂𝗰𝗰𝗲𝘀𝘃𝗼𝗹𝗹𝗲 𝘀𝗮𝗺𝗲𝗻𝘄𝗲𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗻 𝘂𝗶𝘁𝘄𝗶𝘀𝘀𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗻𝗻𝗶𝘀 𝘁𝗲 𝗯𝗲𝘄𝗲𝗿𝗸𝘀𝘁𝗲𝗹𝗹𝗶𝗴𝗲𝗻 𝘁𝘂𝘀𝘀𝗲𝗻𝘃𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁𝗲𝗻 𝗮𝗹𝘀𝗼𝗼𝗸 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘀𝗮𝘁𝗶𝗲𝘀, 𝘄𝗮𝗮𝗿𝗯𝗶𝗷 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝘀𝘁𝗲𝗿𝗸𝘁 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗺𝗶𝗹𝗶𝗲𝘂 𝗯𝗲𝗹𝗲𝗶𝗱𝘀𝗸𝗮𝗱𝗲𝗿.

𝐷𝑖𝑡 𝑖𝑛𝑖𝑡𝑖𝑎𝑡𝑖𝑒𝑓 𝑤𝑜𝑟𝑑𝑡 𝑔𝑒𝑐𝑜𝑜̈𝑟𝑑𝑖𝑛𝑒𝑒𝑟𝑑 𝑑𝑜𝑜𝑟 𝑇ℎ𝑒 𝐼𝑛𝑡𝑒𝑟𝑛𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑂𝑓𝑓𝑖𝑐𝑒 𝑜𝑓 𝑊𝑎𝑡𝑒𝑟 (𝑂𝑖𝐸𝑎𝑢), 𝑖𝑛 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑛𝑒𝑟𝑠𝑐ℎ𝑎𝑝 𝑚𝑒𝑡 𝑇ℎ𝑒 𝑊𝑎𝑡𝑒𝑟 𝑂𝑓𝑓𝑖𝑐𝑒𝑜𝑓 𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝐺𝑢𝑖𝑎𝑛𝑎 (𝑂𝐸𝐺), 𝐴𝑛𝑡𝑜𝑛 𝑑𝑒 𝐾𝑜𝑚 𝑈𝑛𝑖𝑣𝑒𝑟𝑠𝑖𝑡𝑒𝑖𝑡 𝑆𝑢𝑟𝑖𝑛𝑎𝑚𝑒 𝑒𝑛 𝑇ℎ𝑒 𝐴𝑚𝑎𝑝𝑎́ 𝐸𝑐𝑜𝑛𝑜𝑚𝑖𝑐 𝐷𝑒𝑣𝑒𝑙𝑜𝑝𝑚𝑒𝑛𝑡 𝐴𝑔𝑒𝑛𝑐𝑦 (𝐴𝑔𝑒̂𝑛𝑐𝑖𝑎𝐴𝑚𝑎𝑝𝑎́, 𝐵𝑟𝑎𝑧𝑖𝑙). 

𝐻𝑒𝑡 𝐵𝐼𝑂-𝑃𝐿𝐴𝑇𝐸𝐴𝑈𝑋-𝑝𝑟𝑜𝑗𝑒𝑐𝑡 𝑤𝑜𝑟𝑑𝑡 𝑔𝑒𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑐𝑖𝑒𝑟𝑑 𝑑𝑜𝑜𝑟 ℎ𝑒𝑡 𝐼𝑛𝑡𝑒𝑟𝑟𝑒𝑔 𝐴𝑚𝑎𝑧𝑜𝑛 𝐶𝑜𝑜̈𝑝𝑒𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑚𝑒 (𝑃𝐶𝐼𝐴) 𝑜𝑛𝑑𝑒𝑟𝑐𝑜𝑜̈𝑟𝑑𝑖𝑛𝑎𝑡𝑖𝑒 𝑣𝑎𝑛 𝑑𝑒 𝐶𝑜𝑙𝑙𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑒́ 𝑇𝑒𝑟𝑟𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖𝑎𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝐺𝑢𝑦𝑎𝑛𝑒 (𝐶𝑇𝐺). 𝑉𝑒𝑟𝑑𝑒𝑟 𝑤𝑜𝑟𝑑𝑡 ℎ𝑒𝑡 𝑝𝑟𝑜𝑗𝑒𝑐𝑡 𝑜𝑜𝑘 𝑜𝑛𝑑𝑒𝑟𝑠𝑡𝑒𝑢𝑛𝑑 𝑑𝑜𝑜𝑟 ℎ𝑒𝑡 𝑁𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝐶𝑒𝑛𝑡𝑒𝑟 𝑓𝑜𝑟 𝑆𝑝𝑎𝑐𝑒 𝑆𝑡𝑢𝑑𝑖𝑒𝑠 (𝐶𝑁𝐸𝑆), ℎ𝑒𝑡 𝐺𝑢𝑦𝑎𝑛𝑎 𝑊𝑎𝑡𝑒𝑟 𝑂𝑓𝑓𝑖𝑐𝑒 (𝑂𝐸𝐺) 𝑒𝑛 ℎ𝑒𝑡 𝑅𝑒𝑔𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝐷𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡𝑜𝑟𝑎𝑡𝑒 𝑜𝑓 𝑇𝑒𝑟𝑟𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖𝑒𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝑡ℎ𝑒𝑆𝑒𝑎 (𝐷𝐺𝑇𝑀).

𝗔𝗮𝗻𝘄𝗲𝘇𝗶𝗴𝗲𝗻:

– 𝗠𝘄. 𝗥𝗮𝘁𝗵𝗻𝗮 𝗞𝗲𝘄𝗮𝗹 (𝗢𝗗 𝗟𝗲𝗲𝗳𝗼𝗺𝗴𝗲𝘃𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗻 𝗘𝗰𝗼𝘀𝘆𝘀𝘁𝗲𝗺𝗲𝗻 𝗗𝗠)

– 𝗠𝘄. 𝗦𝗮𝗺𝗮𝗻𝘁𝗵𝗮 𝗞𝗿𝗼𝗺𝗼𝗿𝗲𝗱𝗷𝗼 (𝗗𝗠) 

– 𝗗𝗵𝗿. 𝗡𝗮𝗶𝗿𝗮𝗻. 𝗥 (𝗡𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗔𝘀𝘀𝗶𝘀𝘁𝗮𝗻𝘁 𝗔𝗖𝗧𝗢)

– 𝗧𝗵𝗲 𝗔𝗺𝗮𝘇𝗼𝗻 𝗖𝗼𝗼̈𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗧𝗿𝗲𝗮𝘁𝘆 𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 (𝗔𝗖𝗧𝗢)

– 𝗧𝗵𝗲 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗲 𝗼𝗳 𝗪𝗮𝘁𝗲𝗿 (𝗢𝗶𝗘𝗮𝘂)

– 𝗧𝗵𝗲 𝗪𝗮𝘁𝗲𝗿 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗲 𝗼𝗳 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗚𝘂𝗶𝗮𝗻𝗮 (𝗢𝗘𝗚)