Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Openbare Werken

Minister Riad Nurmohamed; met prioriteit realisatie nieuw Hoofdbureau van Politie

“Veiligheid voor onze burgers over het hele land is één van de top-prioriteiten van de regering. Landelijk heeft het ministerie van Openbare Werken (OW) een aanvang gemaakt met het opknappen en afbouwen van staatsgebouwen. Politiebureaus en brandweerkazernes krijgen hierbij voorkeur, zo stelt minister Riad Nurmohamed. “Er is gekeken naar het niet afgeronde bouwsel op de hoek van de Gemenelandsweg en de J. A. Pengelstaat waar het beoogde Hoofdbureau van Politie moet staan. Na diepgaand en grondig onderzoek, met rapporten van onafhankelijke deskundigen, heeft de regering besloten om over te gaan tot het slopen van het bouwsel en daarin plaats een modern hoofdbureau te bouwen. Het nieuwe gebouw zal voldoen aan de strenge eisen van het ministerie en voldoen aan de vereisten van het Korps Politie Suriname,” zo benadrukt de minister.

Bij een persconferentie van het OW-ministerie zijn de grondslagen voor het besluit gepresenteerd. Vidjay Doerga Misier, directeur van het directoraat Bouw- en Stedenbouwkundige Werken gaf een presentatie over de geschiedenis van de bouw van het Hoofdbureau van Politie. Er zijn diverse onregelmatigheden geweest in het traject vanaf de opzet, bijna 14 jaar terug. Vivek Badal, Project Manager ACE Consultancy gaf aan dat indien er afgebouwd zou worden, er grote onzekerheden over de aansprakelijkheid, garanties en duurzaamheid over de levensduur van het gebouw zouden meekomen. De risico’s in vergelijking tot nieuwbouw zijn groot. Voorts kunnen bij afbouw de kosten veel hoger komen te liggen dan een nieuwbouw. Een nieuwbouw kan veel efficiënter opgezet worden.

Er is inmiddels een bestek voor de sloopwerkzaamheden van het onafgemaakte bouwsel gelanceerd door OW. Minister Nurmohamed gaf aan dat de grote lessen meegenomen kunnen worden uit het hele gebeuren. Het ministerie zal strenge eisen handhaven. Een presidentieel commissie onder leiding van Partapsing Goerdajal, zal daarbij ondersteuning bieden. De sloop, nieuwbouw en inrichting van het nieuwe hoofdbureau zal uit de staatsbegroting betaald worden en is geraamd op 8 miljoen Amerikaanse dollars. Het streven is om het nieuwe pand binnen twee jaren te kunnen opleveren. De minister benadrukt dat er geen ruimte is om politiek te bedrijven met veiligheid. “Het is van essentieel belang dat de politie haar werk in een veilige omgeving kan doen. Daartoe zijn de noodzakelijke stappen genomen. Een goede voorbereiding garandeert een goed eind,” stelt minister Nurmohamed.