Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Minister Mac Andrew ontmoet Ambassadeurs van Maleisië en Nederland

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft in de laatste week van februari 2024 aparte ontmoetingen gehad met de Ambassadeurs van respectievelijk  Maleisië, Gloria Tiwet  en de ambassadeur van Nederlend, Walter Oostelbos.  Bij deze gelegenheid heeft de minister de ambassadeurs in grote lijnen geïnformeerd over het beleid van het ministerie en projecten die worden uitgevoerd. De ambassadeurs hebben veelal interesse getoond in het arbeidsmarktbeleid en het  jeugdbeleid met name de ontwikkelingskansen voor jongeren in Suriname.  Ambassadeur Oostelbos werd vergezeld door zijn collega Bianca Hettinga, terwijl Tiwet aanwezig was met haar personal assistent Fariq Baharuzaizi. 

De minister gaf een uiteenzetting over de vorderingen die het ministerie boekt om jongeren, vooral risico-jongeren zelfredzaam te maken. Hij benadrukte de rol van de  werkarmen van het ministerie die middels gedegen trainingen en vakscholing werken aan het sociaal-economisch weerbaar maken van personen, waaronder jongeren, die worden klaargestoomd voor de Surinaamse arbeidsmarkt. De bewindsman informeerde de ambassadeurs over ontwikkelingen binnen het arbeidsmarktgebeuren. Hij gaf een toelichting van het project ‘Labour Market Alignment with New Industries’ dat zich richt op beroepsgerichte training voor burgers in de landbouwsector, eco-toerisme en de dienstensector. Op de vraag van de Nederlandse ambassadeur over de aanpak van kinderarbeid gaf de minister aan dat er tal van stappen worden ondernomen om kinderarbeid te elimineren in Suriname.

Tijdens het gesprek met de ambassadeur van Maleisië kwam naar voren dat het vaak een uitdaging is om personen met de juiste kwalificaties te vinden voor bepaalde beroepen. Tiwet  heeft aangegeven dat Maleisië veel investeert in het klaarstomen van kader en zich richt op economische groei en verdere ontwikkeling van diverse industrieën. De mogelijkheden om steeds meer Surinaams kader op te leiden voor opkomende sectoren zullen naderhand bekeken worden. Vooral het opleiden van jongeren, die de potentie bezitten om zich dusdanig te scholen, dat zij een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan hedendaagse- en toekomstige ontwikkelingen in Suriname. Vanwege de expertise op het gebied van olie-en gas kan een goede samenwerking tot stand worden gebracht om kennis en ervaring te delen, gezien Maleisië over een gevestigde oliemaatschappij, Petronas beschikt en niet onder doet als het gaat om het opleiden van personen voor de olie- en gassector. Partijen waren blij met de ontmoeting en zullen uitkijken naar mogelijke samenwerking.

Paramaribo, 7 maart 2024

Communicatie Unit

Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken

Minister Mac Andrew en Gloria Tiwet (ambassadeur van Maleisië)

De ambassadeur van Nederland (Walter Oostelbos) en minister Steven Mac Andrew.