Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Defensie

Militaire Academie levert eerste groep officieren met bachelor titel af

Bij de eerste lichting van de officiersopleiding van de Militaire Academie (MA) zijn dinsdag 17 officieren afgeleverd (klas 19-01). 10 van de geslaagden hebben hun bul direct ontvangen. Zij hebben hiermee ook de bachelor titel verkregen. De planning was om de opleiding in oktober 2022 af te ronden, maar vanwege een samenloop van omstandigheden, waaronder ook de Covid-19-pandemie en de noodzaak om ook praktijk en militaire vakken toe te voegen, werd besloten de studenten langer te trainen. De afgeleverde officieren, allen bevorderd tot de rang van tweede luitenant, zijn gereed gemaakt om te gaan werken in verschillende startfuncties binnen de organisatie. De best geslaagde is Abigail Heidanus.

De best geslaagde is Abigail Heidanus.

“Aan een stuk papier hebben we helemaal niets als u dat niet daadwerkelijk omzet in daden. U bent officier en vanuit de rol van leider wordt er zoveel meer van u verwacht dan u er zelf van bewust bent. U mag fouten maken als leider, u mag zelf aangeven iets niet te weten. Wat u niet mag doen is besluiteloos zijn. U behoort besluiten te nemen. Besluiteloos zijn kan maken dat wij mensenlevens verliezen. So don’t be that person. Practice makes perfect. It’s your time to shine”, zei majoor Brian Landveld, commandant van de MA.

Kolonel Justus Hew A Kee, commandant van het Instituut voor Defensie Opleidingen (IDO), waren alle cadetten verplicht om alle vakken te volgen, waarna zei gewaardeerd werden aan de hand van hun vakgebied. Er zijn verder ook essays geschreven, presentaties gedaan en projecten afgerond. Een heel mooi project dat is afgerond, is een hindernisbaan op Zanderij. Hij hoopt dat bij de eerstvolgende Elementaire Algemene Opleiding (EAO) deze hinderisbaan al is opgezet. “Dus het is heel makkelijk voor de bevelhebber om iedereen morgen te sturen naar Kwamalasamutu. Want ze hebben alles gehad”, aldus de kolonel.

De afgeleverde officieren zijn allen bevorderd tot de rang van tweede luitenant.

Kolonel Werner Kioe A Sen, bevelhebber van het Nationaal Leger, verwacht van elke officier dat die kritisch gaat denken, hoge ethische gehalte heeft, een vakman is en vooral een mens is en omkijkt naar zijn medemens. “Als critical thinker ben je kritisch, je analyseert, interpreteert, evalueert en beoordeelt al hetgeen je leest, hoort, ziet en zelf schrijft. Dus een critical thinker praat anderen niet na en spreekt niet zonder goed na te gaan als het klopt of niet. Ik verwacht ook dat de officier heel integer is en dat ook blijft”, aldus de legertopman.

Defensieminister Krishna Mathoera vindt het vooral geweldig dat de militairen hebben gekozen voor een beroep waarbij het dienen van hun land en volk op de eerste plaats staat, zelfs boven hun eigen leven. De bewindsvrouw stelde onder de indruk te zijn dat de nieuwbakken officieren ondanks de verschillende obstakels het traject van drie jaren en zeven maanden normaal hebben afgerond. De minister vroeg de geslaagden te letten op hun attitude, want succes in het leven hangt af van een goede attitude. Ook benadrukte zij het belang van integriteit in het leven, maar ook in het werk.