Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Openbare Werken

Meteorologische dienst Suriname start dagelijkse weersverwachtingen

De Meteorologische Dienst Surimame (MDS) van het ministerie van Openbare Werken (OW) is dagelijks bezig met het verzamelen van klimaatdata. Onlangs is de MDS gestart met dagelijkse publicaties van weersverwachtingen via de Facebookpagina van OW en De Boodschap van de Communicatie Dienst Suriname (CDS). MDS-hoofd Radjkoemar Nanda zei desgevraagd dat het alledaags brengen van weerberichten van eminent belang is voor de totale gemeenschap.

Volgens de klimaatclassificate van Koppen heeft Suriname een Tropische Regenwoud klimaat, waarbij er sprake is van 4 seizoenen: De Kleine en Grote Regentijd, de Kleine en Grote Droge tijd.  Het klimaat van de afgelopen 30 tot 50 jaren laat zien dat het weerpatroon in zekere mate veranderd. De verandering ligt niet in de seizoensindeling maar meer in het karakter van het weer.  Opvallend is dat gedurende de afgelopen 30 jaren, er een toename is in de de frequentie van intensieve neerslag, zware onweersactiviteiten, harde tot stormachtige windsnelheden en overstromingen, maar ook droogte. Het weer boven ons gebied krijgt naast de invloeden van de Inter Tropische Convergentie Zone (ITCZ), vaak te maken met actieve storingen die zich boven West-Afrika ontwikkelen en die over ons gebied langsgaan of het kan ook uitlopers zijn van een weersysteem vanuit het Zuidelijk- Halfrond.  Bij actieve storingen valt er veel meer neerslag dan normaal. Zo kan binnen een uur 40 tot 60 mm neerslag vallen. Niet alle gebieden kunnen deze hoeveelheid aan water verwerken, vandaar dat plaatsen onder water lopen. Onder normale omstandigheden zou klimatologisch de maand februari behoren tot de kleine droge tijd, dus minder neerslag.  Ook dit jaar hebben we weer te maken met het fenomeen La Ñina, dat ontstaat in het tropische deel van de Stille Oceaan, maar het weerpatroon wereldwijd beinvloedt. Zo  zorgt dit verschijnsel ook dat er relatief meer neerslag valt dan normaal en dat vooral de Kleine Droge Tijd kort duurt of eventueel wegvalt. Deze situatie geldt op dit moment ook voor het noordelijk- en noordoostelijk deel van Zuid-Amerika.

Op dit moment bevindt de ITCZ zich boven ons gebied en het meest actief, boven Zuid-Suriname De hoogte storingen (vanuit en Noordelijk – en Zuidelijk Halfrond) die de afgelopen dagen het weer boven ons gebied beinvloedden, zijn langzaam naar het oosten verplaatst. Karakteristiek gedurende deze periode van het jaar is de sterke noordoostpassaat (winderige situatie). 

MDS-hoofd Nanda benadrukt dat de meetinstrumenten (manueel en automatisch), verspreid over het heel land zijn geinstalleerd (het Kustgebied en het Binnenland). Het komt ook voor dat er elders harder heeft geregend dan bij de meetpunten, in deze is de feedback van de samenleving heel belangrijk. Er zijn enkele manuele bemande stations, waar het weer uurlijks wordt geobserveerd en alles in codevorm naar de internationale databanken wordt verzonden ter informatie. Weerselementen zoals de wind, windsnelheid, luchtdruk, temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag, zicht, de hoogte en type bewolking zijn de parameters die worden gemeten/geobserveerd. Wanneer er significante weersomstandigheden worden verwacht,  wordt dit middels een weerbericht in code, zowel lokaal als internationaal zo snel mogelijk verzonden, omdat dit van eminent belang is voor het vliegverkeer, maar ook voor de scheepvaart. Voor de luchtverkeersleiding wordt routinematig of op aanvraag een trend forecast  voor de komende 2 uren gefortecast t.b.v. de luchtvaart. De Meteorologische Dienst Surimame is bezig hard te werken aan de frequente publicatie van weersverwachtingen en hoop zo de burger te kunnen voorzien van de weersvoorspellingen die zij dagelijks via de data ontvangen.