vlag en wapen republiek Suriname

KABINET VAN
DE PRESIDENT


Bijzondere Surinamers gedecoreerd

23-02-2018

Enkele Surinamers die zich voornamelijk in de jaren 80 verdienstelijk hebben gemaakt voor de Republiek Suriname, zijn door President Desiré Bouterse gedecoreerd. De decoratieplechtigheid vond op vrijdag 23 februari 2018 plaats op het presidentieel paleis.

De president gaf in zijn toespraak aan dat de regering vanaf 2010 elk jaar bij meerdere gelegenheden stilstaat bij de verdiensten van Surinamers. “Het gaat dan om mensen die zich op hun eigen, maar toch speciale manier, zich dienstbaar opstellen naar hun naasten of zich in verenigingsverband dienstbaar opstellen naar de gemeenschap”, sprak het staatshoofd. Verder gaf de President te kennen dat de revolutie van de 1980, welke in latere jaren is vastgelegd als de “Dag van de Bevrijding en Vernieuwing”, bijzonder is in de Surinaamse geschiedenis. Dit, omdat het deel uitmaakt van het nieuw te bewandelen pad naar volwassenheid en ontwikkeling. De Surinamers die een onderscheiding kregen tot Ridder in de Ere-orde van de Palm waren: Chotkan Dharamautar, Kadir Mohamed Rashid, Khoeblal Benjamin, Mijnals Celcius en Posetiko Oemar. Onderscheiden tot Officier in de Ere-orde van de Palm waren Fernand Glenn en Wijngaarde Mario. Li Fo Sjoe Carlos werd onderscheiden tot Commandeur in de Ere-orde van de Palm. De eerdergenoemde gedecoreerden hebben mede dankzij hun karakter en wilskracht, de beleving van de gedachten van de Revolutie op hun eigen manier bijdrage geleverd tijdens de Binnenlandse Oorlog. Aan het Nationaal Informatie Instituut (NII) gaven Posetiko Oemar en Khoeblal Benjamin aan, het als een eer te ervaren door de toenmalige legerleider, Desi Bouterse een onderscheiding te mogen ontvangen.

In het kader van 42 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid zijn er ook een aantal personen gedecoreerd waaronder de heer Qui Zhuyu. Tijdens de ceremonie was hij echter uitlandig maar nam vandaag alsnog zijn versierselen in ontvangst. Qui Zhuyu kreeg de onderscheiding tot Ridder in de Ere-orde van de Palm. Max Gerrit Breinburg, heeft langer dan 40 jaren vrijwillig zijn bijdrage geleverd aan onder andere de zaalvoetbalsport in ons land. Hij kreeg de onderscheiding tot Officier in de Ere-orde van de Palm.

De decoratie commissie heeft de gedecoreerden beoordeeld op verschillende typische kenmerken, zoals doortastendheid in het welzijnswerk, de sociale zorg die geboden is aan anderen, de economische ontwikkeling, maar ook bij de vorming van de jeugd en de ontwikkeling van de buurt.

NIEUWSBERICHTEN