Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Integraal veiligheidsbeleid moet leiden tot groei en ontwikkeling

Veiligheid is meer dan criminaliteitsbestrijding alleen. Het omvat veel meer aspecten die van belang zijn voor zowel de persoonlijke ontwikkeling als de groei als samenleving. In dit kader is een nationaal en integraal veiligheidsbeleid van eminent belang. Tijdens de eerste veiligheidsconferentie van de werkgroep Nationaal Strategisch en Veiligheidsplan, heeft president Chandrikapersad Santokhi het belang van nationale veiligheid benadrukt. “Samen staan wij sterk om de veiligheid op te pakken en een veilige natie te creëren, waarbij wij elkaar kunnen steunen, respecteren en een veilig gevoel kunnen hebben”, aldus het staatshoofd, dat nationale veiligheid onderdeel van nation building noemde. 

Nationale veiligheid is voor de staat van belang voor het vergroten van haar ontwikkelingspotentieel, aantrekken van investeerders en het uitdiepen van sectoren, zoals toerisme en de agrarische sector. President Santokhi, mocht in Courtyard by Marriott een exemplaar van het veiligheidsplan uit handen van Melvin Linscheer, als voorzitter van de werkgroep, in ontvangst nemen. Het staatshoofd onderstreepte hierbij zowel het belang van een veiligheidsplan als de eminente rol van de veiligheidscommissie.

Hij stelde verder dat veiligheid veel meer is dan criminaliteitsbestrijding en defensiemechanismen alleen. Het staatshoofd somt voedselveiligheid en voedselzekerheid, klimaat, milieu en infrastructuur op als belangrijke onderdelen van nationale veiligheid. Daarnaast is volgens hem veiligheid ook cruciaal in relatie tot gezondheidszorg. President Santokhi merkte op dat criminele onveiligheid ook kan drukken op de gezondheidszorg. De nationale veiligheidsstrategie van Suriname is er dan ook een om samen te werken aan een nationaal integraal veiligheidsbeleid. Het thema van de veiligheidsconferentie luidde dan ook “Samen staan we sterk”.

Bij deze gelegenheid heeft de werkgroep het plan gepresenteerd en vervolgens overhandigd aan het staatshoofd. Verder mochten ook de ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, Krishnakoemarie Mathoera van Defensie, waarnemend procureur-generaal Garcia Paragsingh en vertegenwoordigers van desbetreffende ministeries en instanties een exemplaar in ontvangst nemen, te weten: Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Volksgezondheid, Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), Nationaal Leger (NL), Korps Politie Suriname (KPS), het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) en de Surinaamse Kustwacht (KW). De conferentie bestond onder meer uit enkele presentaties ter zake nationale veiligheid.