Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Historisch ontvangst Surinaamse president in Dominicaanse Republiek 

President Chandrikapersad Santokhi is met staatseer ontvangen in het presidentieel paleis van zijn ambtgenoot Luis Abenader van de Dominicaanse Republiek. Het is de eerste keer dat een Surinaamse president het land een officieel bezoek brengt. De regeringsleiders hebben op 5 oktober 2023 bilaterale gesprekken gevoerd met hierna een ontmoeting met de delegaties van beide landen.

President Santokhi is ceremonieel verwelkomt op het presidentieel paleis van de Dominicaanse Republiek. Het Surinaamse staatshoofd viel de eer te beurt de Dominicaanse troepen te inspecteren. “Welkom in uw tweede thuis”, alzo verwelkomde president Luis Abenader zijn Surinaamse ambtgenoot. De staatshoofden hebben na een tête-à-tête een uitgebreide bespreking gehad in het paleis waaraan de delegaties van beide landen hebben deelgenomen.

“We delen inderdaad veel overeenkomsten, als kleine eilandstaten in ontwikkeling en als laaggelegen kuststaten. Daarom is dit bezoek opportuun, omdat het de gelegenheid biedt om dieper in te gaan op zaken die van wederzijds belang en zorg zijn op dit hoogste regeringsniveau”, aldus president Santokhi.

Ook de situatie in Haïti is tijdens deze bijeenkomst besproken. De staatshoofden waren het er met elkaar over eens dat als Caribische landen het een verantwoordelijkheid en plicht is om een van de zusterlanden te helpen wanneer deze met meerdere uitdagingen wordt geconfronteerd. Suriname steunt de multinationale troepenmacht, die, onder leiding van Kenia, in Haïti zal worden ingezet. Dit op basis van het mandaat van de Veiligheidsraad. Vanuit de Dominicaanse Republiek is besloten de grens met Haïti te sluiten.

Het besluit van soevereine landen wordt door Suriname gerespecteerd. Het Surinaamse staatshoofd heeft voorgesteld middels het Pan American Development Fund, binnen het raamwerk van de Organisatie van Amerikaanse Staten mogelijkheden te zoeken de Caribische zusterlanden te helpen. “Tegelijkertijd zullen wij elk initiatief steunen om op vreedzame wijze en via dialoog oplossingen te vinden”, benadrukt president Santokhi.