Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Franse marine en Kustwacht willen samenwerking intensiveren

De Kustwacht en Franse marine voeren sinds 2015 gezamenlijke patrouilles in de maritieme zone om illegale visserij tegen te gaan. De Fransen zijn dit jaar voor de derde keer in Suriname om deze samenwerking te intensiveren. Het ligt in de bedoeling dat de patrouilles zee grens, de Marowijnerivier, op zee en aan land in Frans-Guyana zullen toenemen. Generaal Xavier Buisson, Senior Commander van de gewapende macht in Frans-Guyana, Generaal Thomas Lorne, General Engineer of Armament at the General Directorate of the Armament uit Frankrijk en de Franse ambassadeur, Antoine Joly brachten in dat kader op 15 april een bezoek aan de Kustwacht.

“Er is olie gevonden voor ons kust, en dat zorgt ervoor dat Suriname veel meer aandacht krijgt dan voorheen en daar ben ik er heel blij mee”, aldus de minister van Binnenlandse Zaken (Biza) Bronto Somohardjo. Hij gaf aan dat de regering perspectieven wil creëren voor de Surinaamse gemeenschap om optimaal te kunnen genieten van de natuurlijke hulpbronnen. Echter is hiervoor ook een sterke Kustwacht nodig. Volgens de bewindsman leidt Suriname op jaarbasis 50 miljoen dollar verlies aan illegale vishandel. Dit wil de regering tegengaan door de Kustwacht te versterken. Er zijn reeds vergevorderde gesprekken geweest met de Fransen. Een vervolgbezoek van de Fransen ligt in de planning.

Majoor Radjoe Bhola, waarnemend directeur van de Kustwacht legde uit, de gezamenlijke patrouilles aan de zee grens positieve resultaten heeft opgeleverd. Hij gaf aan, dat beide landen inspelen op de tekortkomingen die aangescherpt moeten worden. Er is afgesproken dat er een conceptplan gestuurd zal worden naar de bevoegde autoriteiten. Na goedkeuring zal samen met de Fransen gekeken worden naar wederzijdse voordelen. Bhola gaf verder aan, dat beide buurlanden kampen met dezelfde bedreigingen, waardoor een gezamenlijk aanpak vele voordelen met zich kan meebrengen.

Generaal Buisson vond het een eer om in Suriname te zijn. Hij gaf het belang aan van deze samenwerking. Beide landen buigen zich gezamenlijk over de vele bedreigingen binnen de maritieme zone. Hij hoopt om in de toekomst deze samenwerking nog verder te verdiepen. Na de toespraken werd het bezoek afgesloten met een rondleiding bij de Kustwacht. Als blijk van waardering kregen Buisson en Lorne een cadeau aangeboden. Het duo stelde dit zeer op prijs.