Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Formalisering ondernemingen in houtsector en ecotoerisme

Studies ter bevordering van waardeketens en formalisering van ondernemingen in de hout en ecotoerisme sectoren verlopen vlot. Dit blijkt uit een ontmoeting op maandag 18 maart 2024, die minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) had met John Bliek, specialist Enterprise Cooperatives and Rural Development van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Bij deze gelegenheid heeft de ILO-specialist de bewindsman geïnformeerd over de vorderingen van studies, die verricht worden in eerdergenoemde sectoren, met name in rurale gebieden in ons land. De focus van de onderzoekingen is gericht op het identificeren van waardeketens en mogelijkheden voor het formaliseren van ondernemingen, die momenteel informeel in deze sectoren opereren. De resultaten van deze studies moeten uiteindelijk bijdragen aan duurzame formele ondernemingen, maar ook de ontwikkeling van ecologisch duurzame ‘groene’ sectoren en het bevorderen van waardeketens. De studies worden uitgevoerd in het kader van het derde Decent Work Country Programme (DWCP SU III), dat in uitvoering is. 

De studies bestaan ondermeer uit consultaties met verschillende stakeholders in beide sectoren alsook met dorpsbesturen. Zowel de vakbeweging als het bedrijfsleven is actief betrokken bij deze consultaties. De onderzoekingen moeten incentives identificeren voor het bevorderen van het proces van formalisering van ondernemingen. Hoewel de informele sector een belangrijke rol speelt in veel economieën, worden ondernemers, die hierin opereren, geconfronteerd met verschillende uitdagingen, welke de groei en ontwikkeling van hun onderneming kunnen belemmeren. Tegen deze achtergrond wordt middels de studie nagegaan hoe ondernemingen in de betreffende sectoren de overstap kunnen maken naar de formele sector. Om entrepreneurs, die opereren binnen deze sectoren, in staat te stellen om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren, kosten te verlagen, kwaliteit te verbeteren en zich te differentiëren in een competitieve markt, richt een deel van de studie zich op het identificeren van waardeketens.

Minister Mac Andrew is tevreden met de vorderingen van dit project. Hij vroeg de ILO-specialist om in zijn onderzoek ook aandacht te besteden aan factoren, die de formalisering van ondernemingen ontmoedigen en ervoor zorgdragen dat ondernemers kiezen om te opereren in de informele sector. De bewindsman vroeg ook om de nodige aandacht te besteden aan gender issues in de informele sector, aangezien een studie van het ministerie vorig jaar aantoonde, dat vrouwelijke ondernemers moeilijk toegang hebben tot kapitaal. Hij kijkt uit naar de resultaten van de studies.

Paramaribo, 19 maart 2024

Communicatie Unit

Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken

Minister Steven Mac Andrew van AWJ werd geïnformeerd door John Bliek, specialist Enterprise Cooperatives and Rural Development bij de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) over studies die hij uitvoert in de hout en ecotoerisme sectoren die moeten bijdragen aan het bevorderen van waardeketens en de formalisering van ondernemingen die in deze sectoren opereren.