Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij

FAO/SAMAP voltooid ondertekening van Small Grant overeenkomsten van de tweede ronde van de Matching Grant Facility

Op Vrijdag 12 augustus 2022, organiseerden het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) een finale ondertekeningsceremonie met de laatste groep van begunstigden die in aanmerking zijn gekomen voor een Small Grant uit de tweede ronde van de Matching Grant Facility (MGF). Hiermee heeft FAO/SAMAP de ondertekening van 155 Small en Large Grants afgerond die met succes hun finale evaluatieproces hebben doorstaan. Vooral kleinschalige producenten, agroverwerkers en agro-exporteurs uit alle districten in Suriname zullen profiteren van een investeringssteun in de vorm van landbouwwerktuigen, machines en diensten voor een totaal bedrag van bijkans USD 1.12 miljoen.


Sinds juni 2022 organiseerde FAO/SAMAP in samenwerking met LVV en de Districtscommissarrissen ondertekeningsceremonies in alle 10 districten van Suriname, startende van Nickerie tot verschillende gebieden in Sipaliwini om de begunstigden rechtstreeks in hun eigen gebied tegemoet te komen. De zogenaamde Grant Agreement (overeenkomst) is een bindend contract tussen de tekeningsbevoegde partijen. Hierin zijn opgenomen, de voorwaarden voor de aanschaf van goederen en diensten, de leveringsmodaliteiten voor de overdracht van machines en diensten en de algemene voorwaarden voor de uitvoering van de goedgekeurde projecten.


“De bijkans USD 2.5 miljoen aan investeringsmiddelen in landbouwmachines en -diensten die door SAMAP in deze tweede ronde zal worden geleverd, zullen de capaciteit van onze landbouwsector in Suriname substantieel vergroten om zodoende kwantiteit en kwaliteit van de productie en markttoegang voor Fruit, Groenten, Wortels & Knollen en Bosbijprodukten te verbeteren. Ik ben ook verheugd om aan te geven dat FAO/SAMAP simultaan ook de internationale aanbesteding voor de aanschaf van de eerste partij van landbouwmachines en diensten heeft gelanceerd. Middels deze aanpak zullen de begunstigden tegen het einde van dit jaar al hun machines ontvangen”, aldus Minister Sewdien in zijn toespraak.


Chief Technical Adviser (CTA) van FAO/SAMAP, de heer Erick Zeballos, vroeg de begunstigden om geduld te betrachten. “Wij hebben de levering van bijna alle diensten en machines voor de 62 begunstigden van de eerste ronde van het MGF afgerond, waarbij wij meer dan 5700 landbouwwerktuigen, machines en diensten hebben aangeschaft en geleverd aan landbouwers, landbouwcoöperaties en agribusinesses met een totale waarde van USD 935.354.90. Tijdens de tweede ronde is het aantal begunstigden verdrievoudigd en dit betekent meer tijd en moeite om de aanschaf van al deze spullen voor u te voltooien”, benadrukte Zeballos in zijn toespraak.

Bijna 45% van de grants in de tweede ronde komt ten goede aan landbouwers uit het binnenland. De deelname van vrouwen steeg ook van 21% in de eerste ronde tot bijna 40% in de tweede ronde. Er is ook een toename van het aantal jonge agro-entrepeneurs.


“We zijn heel erg trots en dankbaar aan SAMAP en het Ministerie van LVV om deel uit te maken van de Matching Grant Fonds van het SAMAP-project. Het zijn niet alleen de machines en diensten die wij zullen ontvangen, maar als begunstigde biedt het project ons ook tal van verschillende bijkomende mogelijkheden en kansen, bijvoorbeeld om deel te nemen aan trainingen en waardeketenplatformen, die onze capaciteit als kleinschalige inheemse landbouwers zullen vergroten teneinde duurzamer te produceren en business te doen in de landbouwsector”, zegt Karel Sabajo van Wit santi-Para, begunstigde van de Small Grant.


De Matching Grant Facility (MGF) van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) is een competitieve fonds dat investeringssteun biedt aan landbouwers, landbouwcoöperaties en agribusinesses die betrokken zijn in vier waardeketens t.w.: Fruit, Groenten, Wortel- en Knolgewassen en Bosbijprodukten, in de vorm van landbouwmachines, verwerkingsequipment en geselecteerde landbouwdiensten om de kwaliteit en de kwantiteit van de productie te verbeteren en de markttoegang te vergroten.


SAMAP is een initiatief van de Regering van Suriname onder leiding van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met financiele middelen van de Europese Unie (EU). Het hoofddoel is om de duurzame ontwikkeling van landbouw te bevorderen door middel van een meer concurrerende en veiligere productie, welke de markttoegang voor Groenten, Fruit, Wortel- en Knolgewassen en Bosbijprodukten zal vergroten.