Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie

EZ voert SCSD project uit  ter stimulering van ondernemerschap

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft een lening ontvangen van de Wereldbank voor het “Suriname Competitiveness and Sector Diversification (SCSD) project”. Susan Bansropansingh de coördinator van de afdeling Competitiveness Unit Suriname (CUS) tevens component Coördinator, en de social specialist, Reana Burke hebben een korte informatiesessie gehouden over het project en het klachten afhandelingssysteem “Grievance Redress Mechanism (GRM)”. Tijdens de sessie, die is gehouden op 23 mei 2023, waren de directeuren van EZ, District Commissarissen (DC’S), vertegenwoordigers van de DC’S,  en overige stakeholders aanwezig.

Bansropansingh heeft aan het begin van de sessie aangegeven wat het doel is van het project. Het project heeft tot doel activiteiten te financieren ter ondersteuning van verbeteringen in het bestuurlijke en ter vergroting van het concurrentievermogen in oa mijnbouw, agribusiness, toerisme en opkomende industrieën. Ook moet het project ervoor zorgen dat (wettelijke) hervormingen voor het stimuleren en ondersteunen van ondernemerschap worden doorgevoerd voornamelijk op de Wet van Onroerende goederen. Tijdens het SCSD-project worden er twee componenten uitgevoerd, waarbij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen ook betrokken is. EZ houdt zich bezig met het verbeteren van managementcapaciteit, investering in productiviteit, upgraden en het bijstaan van kleine en middelgrote ondernemingen als ook directe steun en hervorming van het investeringsklimaat. NH zal zich bezighouden met oa versterking van het wettelijke en institutioneel kader voor de mijnbouwsector door middel van herziening van de mijnbouw wet- en de oprichting van het Delfstoffen Autoriteit Suriname.

Het project is in 2019 van start gegaan en zal duren tot juni 2025.

Via het klachten afhandelingssysteem zal de gemeenschap in de gelegenheid gesteld worden om hun klachten die betrekking hebben op de twee componenten van het project te deponeren. Aangezien het een landelijk project is zal voor een vlotte afhandeling  elke DC ook een verantwoordelijke aanstellen voor de GRM. Verder worden die verantwoordelijken ook getraind om te kunnen werken met het systeem.