Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Eerste Haïtiaanse Huis van Cultuur in Suriname

Een historisch moment vond vandaag plaats in Paramaribo met de officiële opening van het eerste Huis van Haїtiaanse Cultuur buiten de grenzen van de Republiek Haïti. Het Haitian Cultural House stelt  Haïtiaanse cultuur, kunst, geschiedenis en muziek ten toon. Bij de opening waren aanwezig vicepresident Ronnie Brunswijk, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis), Albert Ramdin, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori, De secretaris-generaal van de Vereniging van Caribische Staten, Rodolfo Sabonge, leden van het Diplomatieke Korps en vertegenwoordigers van internationale organisaties. De opening vond plaats op het Consulat Gѐnѐral d` Haїti au Suriname op dinsdag 7 mei 2024.

Haitian Cultural House Suriname is het eerste Huis van Cultuur van de Haïtiaanse regering in het buitenland.  Hoofd van het Consulaat-Generaal van de Republiek Haïti in Suriname, Jean Claude Lappe, gaf in zijn toespraak aan dat president Santokhi en de Haïtiaanse premier op 24 november 2023 gezamenlijk de verklaring ondertekenden waarmee werd besloten een Huis van Haïtiaanse Cultuur in Paramaribo te openen.  Begin januari is hij met zijn team begonnen met de uitvoering van het project.

President Santokhi benadrukte tijdens zijn toespraak dat het voor Suriname een voorrecht is om het eerste Haïtiaanse Huis van Cultuur buiten Haïti te openen. “Cultuur is een krachtig middel om mensen te verbinden, grenzen te overstijgen en bruggen te bouwen van begrip. Door culturele uitwisseling kunnen we misvattingen wegnemen en de schoonheid van diversiteit echt waarderen. De vestiging van het Haitian Cultural House in Suriname vertegenwoordigt de toewijding van Suriname aan het behouden, promoten en delen van de culturele erfenis van Haïti met de hele gemeenschap”, sprak het staatshoofd. Voorts onderstreepte de president dat het Haïtiaanse Huis van Cultuur een ruimte zal zijn waar mensen met verschillende achtergronden samenkomen om hun verhalen, tradities en ambities te delen. Daarnaast zal dit Huis ook beschikbaar zijn voor culturele uitwisseling, onderwijs en samenwerking, waarbij  begrip en waardering worden bevorderd, naast waardering voor Haïtiaanse kunst, muziek, dans, literatuur en gebruiken. “Dit centrum zal niet alleen ruimte bieden aan Haïtianen om hun identiteit uit te drukken en hun tradities te delen, maar zal ook een platform bieden aan Surinaamse burgers om het rijke culturele erfgoed van Haïti beter te leren kennen en waarderen.”, aldus de president.