Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Conceptwet ‘Paspoorten’ overhandigd aan minister Somohardjo

Minister Bronto Somohardjo van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft op donderdag 1 april 2021 de werkgroep ‘Regels Houdende Reisdocumenten’, ontvangen. De werkgroep bestaat uit Bizanen van zowel het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) als het Algemeen Secretariaat Verkiezingen (ASV). Tijdens het bezoek heeft de werkgroep de conceptwet ‘Paspoorten’ aangeboden aan de minister. De werkgroep had als opdracht een conceptwet met betrekking tot paspoorten te maken. De bewindsman gaat de wet doornemen en doorgeleiden naar de president van de Republiek Suriname en na overleg naar De Nationale Assemblee ter goedkeuring. De directeur van Biza, Nasier Eskak was ook aanwezig.

Bharti Kalpoe, voorzitter van de werkgroep geeft aan dat er momenteel gewerkt wordt met de Resolutie van 26 oktober 2018 no.235/18, waarin de vereisten/regels van het Surinaamse paspoort staat opgenomen. Volgens haar is het gelet op de zwaarwichtigheid van zo een document van belang dat er een speciale wet hiervoor komt. Minister Somohardjo voegde eraan toe dat de wet niet alleen bedoeld is om duidelijke regels vast te stellen, maar ook zal bijdragen aan visumvrij reizen naar verschillende landen. Kalpoe zegt dat in de conceptwet er een aantal wijzigingen zijn opgenomen, waaronder aangepaste tarieven, biometrische gegevens, nieuwe geldigheidsduur en het weg komen te vallen van zakenpaspoorten.

Kalpoe geeft aan dat werken aan de conceptwet, vanwege Covid-19 een uitdaging was. Zij bedankte haar team voor hun inzet en de minister voor het tonen van begrip. “De conceptwet is af, maar we hebben nog een heel traject te doorlopen. In principe is het halve werk al gedaan”, aldus de voorzitter van de werkgroep. Minister Somohardjo is de werkgroep dankbaar voor haar inzet.