Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij

CELOS organiseert een velddag voor boeren op de proeftuin te Saramacca

Ongeveer twaalf boeren hebben uit verschillende districten informatie kunnen krijgen van de wetenschapper Rawieskoemar Chatterpal Msc van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS) in cocosaanplant met een intercroppingsysteem met andere gewassen.

De cocosbomen zullen binnen 2 jaar al vruchten dragen. Om de 1 hectare proeftuin te Saramacca volledig te benutten wordt de cocosaanplant gecombineerd met het beplanten van andere snelgroeiende vrucht – en groentengewassen. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft een ondersteunde rol in dit geheel. Het onderzoek wordt door CELOS uitgevoerd. De wetenschapper vertelt dat de hybride komkommerplant en watermeloen in twee maanden al vruchten draagt.

Tussen de Surinaamse bruine dwerg cocossoort is ook pompoen geplant, die in 3 maanden al een vlotte oogst geeft. Ook papaja en banaan uit de proeftuin moeten succesvol geoogst worden. “Het ligt in de bedoeling om onze landrassen van diverse soorten groenten en fruit niet te laten uitsterven en de kwaliteit te verbeteren,” vertelt de wetenschapper.

De boeren konden na het veldbezoek genieten van een zoet stuk watermeloen en stukjes komkommer. De interesse in deze methode van landbeplanting is als positief ontvangen bij de boeren.