Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Arbeid voert voorlichting op

De Arbeidsinspectie wil geen politie zijn voor werkgevers en werknemers, maar een partner in het bewerkstelligen van goede arbeidsvoorwaarden en omstandigheden. Tegen deze achtergrond voert het ministerie van Arbeid een tweesporenbeleid uit met betrekking tot toezicht en handhaving van de Arbeidswetgeving. Als de Arbeidsinspectie arbeidsovertredingen constateert wordt afhankelijk van de ernst van de overtreding de overtreder of op de bon geslingerd of wordt hem bijgepraat om correcties aan te brengen.

Van werkgevers en werknemers wordt verwacht dat ze alle arbeidswetten dienen te kennen, inclusief de nieuwe wetten die onlangs in uitvoering zijn gebracht. Aangezien de wetten in juridisch jargon staan geschreven is het moeilijk voor de gemiddelde burger om de wetten te begrijpen. Dit is de reden waarom het ministerie is overgegaan om alle arbeidswetten in de vorm van brochures uit te geven.

Een commissie die in november 2019 in het leven was geroepen om de brochures te schrijven heeft minister Soewarto Moestadja de eerste exemplaren aangeboden. De brochures die met name voor bedrijven bestemd zijn zullen ook op de website van het ministerie te downloaden zijn. Moestadja zegt dat hij alle voorlichtingsinstrumenten zal mobiliseren om zowel werkgevers als werknemers op een laagdrempelige manier te informeren over de arbeidswetgeving. De dagelijkse arbeidstips en het wekelijkse televisieprogramma Wroko Afersi zijn produkties van het ministerie die intussen bewezen hebben dat ze hebben bijgedragen aan de enorme kennis bij de samenleving over rechten en plichten van werkgevers en werknemers.

Paramaribo, 29 januari 2020

Communicatie Unit

Ministerie van Arbeid

De commissie die belast was met het schrijven van de brochures over de arbeidswetgeving. Meena Kadhai-Ramai, Sulakshana Sewkaransing, Jeane Moerawi, Imro Smith, Soewarto Moestadja (minister), Genti Mangroe (voorzitter), Jimmy Belfor (directeur), Kawita Bisessar, Brian Schmeltz, Rowan Noredjo (onderdirecteur).