Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Amerika en Caricom voeren collectieve strijd tegen vuurwapengeweld regio

De aanpak van veiligheid staat hoog op agenda van het Caraïbisch gebied. Dit hebben de Caraïbische leiders eerder aangegeven aan vicepresident Kamala Harris van de Verenigde Staten van Amerika. Tijdens de bijeenkomst in de Bahamas heeft vicepresident Harris concrete initiatieven aangegeven om het Caraïbisch gebied te ondersteunen om de veiligheid te waarborgen. “Er is veel vuurwapengeweld in de regio. De Caraïbische leiders stellen zich op het standpunt dat de meeste wapens uit Amerika komen. Er was aan Amerika gevraagd om speciaal beleid te ontwikkelen om te voorkomen dat de wapens richting het Caraïbisch gebied komen. Natuurlijk hebben Amerika en de Caricom heel andere jurisdicties voor wat betreft wapenbezit. Amerika is heel liberaal, maar ze hebben nu concrete acties aangekondigd om het vuurwapengeweld in de regio te helpen terugdringen”, aldus president Chandrikapersad Santokhi in een vraaggesprek.

De Amerikaanse regering zal het ministerie van Justitie versterken met een coördinator voor Caribische vuurwapenvervolging. Dit is van belang om de handel in vuurwapens in het Caribisch gebied te verstoren door illegale verzendingen van vuurwapens en munitie te verbieden en door overtreders ter verantwoording te roepen en voor de rechter te brengen. Een speciale aanklager zal hiermee belast worden. De creatie van deze functie zal deze kritieke kwestie aan de orde stellen en helpen bij de uitvoering van de bepalingen van de Bipartisan Safer Communities Act, die nieuwe federale strafrechtelijke bepalingen omvatte over de handel in vuurwapens. President Santokhi deelt mee dat er ook een veelomvattend programma komt om het vuurwapengeweld tegen te gaan. “De Caraïbische landen zullen ondersteund worden met capaciteit, forensische training en politieambtenaren die getraind zullen worden in het detecteren en opsporen van wapens.” Hij geeft aan dat hiervoor een speciaal bedrag is uitgetrokken door de Verenigde Staten van Amerika.

Het Amerikaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken ondersteunt de onlangs opgerichte regionale Crime Gun Intelligence Unit (CGIU) in Trinidad en Tobago. Deze unit moet de samenwerking tussen regionale en internationale wetshandhavingsinstanties vergemakkelijken waaronder; het Caribbean Community Implementation Agency for Crime and Security en Amerikaanse agentschappen, waaronder het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives, Homeland Security Investigations (HSI); Customs and Border Protection; het Bureau of Industry and Security (BIS) en INTERPOL. De CGIU zal zich richten op kritieke trainingsbehoeften voor vuurwapenonderzoek in het Caribisch gebied en onze Caribische partnerlanden helpen bij het oplossen van wapengerelateerde misdaadzaken, het afschrikken van wapenmisdrijven in de regio en het berechten van criminelen. De CGIU zal trainingen verzorgen over real-time verzameling, beheer en analyse van informatie over misdaadwapens en het delen van informatie met internationale wetshandhavingspartners stimuleren.