Overheid


President op AdeK: "Wet op Hoger Onderwijs is noodzakelijk"

11-11-2014 | ARCHIEF 2010-2014

Ter herdenking van de in 2001 ingestelde UNESCO World Science Day, Development and Peace bracht President Desire Delano Bouterse op dinsdag 11 november een bezoek aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Op de Universiteit had de President een progammma met rondleidingen over de Universiteitscampus, een formeel programma en was er ruimte voor interactie met studenten.

 "Onderwijs en Wetenschap zijn meer dan aanjagers van de kenniseconomie. Naast historische factoren zijn inzicht in de eigen identiteit, met het accent op de "Gele Ster" in onze vlag;  het geluid van de "Alakondre dron" in onze cultuur; historische achtergronden; natuur en milieu; sociale verhoudingen; cultuur en kunst, de bepalende factoren voor de kwaliteit van ons leven," aldus de President in zijn speech.

President Bouterse legde in zijn toespraak voor bestuur, docenten en studenten de nadruk op de noodzaak voor de Wet op het Hoger Onderwijs dat momenteel in concept gereed is. De Wet Hoger Onderwijs maakt het mogelijk om de kwaliteitsstandaarden in het Hoger Onderwijs te monitoren.

"Om u in staat te stellen om een optimale prestatie te leveren, zal ook het toezicht op het hoger onderwijs worden versterkt door onder andere het aanstellen van een Inspecteur Generaal via het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling."

President Bouterse gaf aan dat het hem goed doet dat het Hoger Onderwijs niet meer alleen voor de elite is, maar toegankelijk is voor eenieder. Daarnaast is de President content dat bij zo'n grote groep in de samenleving de wil aanwezig is om een vorm van Hoger Onderwijs te genieten. De President gaf aan dat er een stappenplan is om uiteindelijk de toekomstdoelen te bereiken.

Ook vond de ondertekening met het Universiteitsbestuur plaats voor de bouw van 1500 woonunits voor studenten op de campus van de Anton de Kom Universiteit. Dit was een van de aankondigingen die President Bouterse tijdens de jaarrede op 1 oktober j.l. al deed en waarvoor nu het startsein voor ontwikkeling is gegeven.

Op vragen van studenten dat zij uitkijken naar bijvoorbeeld een kantineruimte gaf de President aan dat dit redelijke verzoeken zijn die helpen om de Universiteit top te maken, net zoals de vraag naar WiFi. "Ik kan me bijna niet voorstellen dat er hier geen internet is, maar dat we inmiddels wel in staat zijn het binnenland te voorzien van digitale verbindingen."

 

Lees hier de volledige toespraak van President Bouterse over het Hoger Onderwijs in Suriname

NIEUWSBERICHTEN