Overheid


President Bouterse viert Dag der Inheemsen te Pierre Kondre

09-08-2014 | ARCHIEF 2010-2014

Op zaterdag 9 augustus reisde President Desiré Delano Bouterse ter viering van de Dag der Inheemsen naar Pierre Kondre in het district Para op uitnodiging van het dorpshoofd Lloyd Read.

Na een traditionele ontvangst bij het begin van het dorp volgde de officiele ceremonie met diverse inleiders. President Bouterse haakte in op een inleiding door mevrouw Vreedzaam over onder andere de geschiedenis van Pierre Kondre, waaronder anecdotes over grootmoeder die eind 19e eeuw al zei dat onderwijs verplicht is voor elk kind. De President zei "ondanks dat deze mevrouw nauwelijks educatie heeft genoten, heeft ze een bijzonder visionaire denkwijze waarbij ze toen al aangaf dat de mens de meest belangrijke hulpbron is".

President Bouterse Wordt Verwelkomt Door Enkele Inheemse Vrouwen Voor De Viering Van Dag Der Inheemsen , 9 Augustus 2014

"Als we kijken dat een land met zoveel rijkdom dat toch nog zoveel armoede en achterstand kent, dat betekent dat we iets jarenlang fundamenteel fout hebben gedaan." President Bouterse legde zijn gehoor uit dat de regering begonnen is op een kruispunt en dat het sleutelwoord om voort te gaan naar een succesvolle toekomst "samen" is. De president gaf aan dat hij hoopt dat de verschillende inheemsen verenigingen ooit samen zullen werken. Als voorbeeld haalde de President de meeting van 5 augustus te Commewijne aan waar de verschillende moslimverenigingen gezamenlijk verzoeken hebben ingediend. Doordat er vooraf onderling meetings waren geweest, is er één voorstel ingediend, waarvan het grootste deel gerealiseerd kan worden omdat men op één lijn is.

Als positief voorbeeld van samenwerking noemde de President de bouw van het Maritjaemo Wilhelmina Gemeenschapshuis te Pierre Kondre, dat gemaakt is met eigen inspanningen en samenwerking onder de bevolking. "Natuurlijk mogen we de jeugd hier vermaken met een tafeltennistafel, maar het belangrijkste voor dit centrum zal saamhorigheid, communicatie en educatie moeten zijn." De President gaf aan dat er onder andere computers komen te staan in het gemeenschapshuis om educatie te stimuleren.

Opening van het Gemeenschapshuis te Pierre Kondre, 9 augustus 2014

 

NIEUWSBERICHTEN