Overheid


President Bouterse reageert op aanhouding Dino: "aanhouding heeft me geraakt"

03-09-2013 | ARCHIEF 2010-2014

Op dinsdag 3 september heeft President Desire Delano Bouterse een persconferentie gegeven over de onlangs gehouden UNASUR top in Paramaribo. Tevens kwam de kwestie Dino Bouterse aan de orde.

President Bouterse bevestigt de aanhouding van Dino Bouterse en zegt dit bericht vlak na afronding van de meeting van Raad van Afgevaardigden van UNASUR te hebben vernomen van de Minister van Buitenlandse Zaken. "Natuurlijk raakt dit bericht je maar je kan je niet laten afleiden door dit incident. Je moet je ware aard tonen. Zaken die je persoonlijk emotioneel raken moet je aan de kant zetten en verder focussen op het belangrijke. In dit geval was het belangrijkste de overname van het UNASUR voorzitterschap."

De President schetste een beeld van de emoties die door hem heen gingen vlak voor zo'n belangrijk moment voor Suriname (de overname van het voorzitterschap van Zuid-Amerikaanse landen). "We moeten een onderscheid maken tussen vader van Dino en President van Suriname. Een President is voor een ieder in Suriname maar aan de andere kant ben je ook mens. Ik heb besloten om de zaak van Dino op dat moment (vrijdag 30 augustus) aan de kant te laten en te focussen op de zaken die we succesvol moesten afronden. Hoewel ik me 100% wilde geven, functioneerde ik, denk ik, op 93 of 95% omdat het je toch bezig houdt."

Verder gaf de President aan dat het onderzoek nog in volle gang is en dat hij geen voorbarige conclusies wil trekken. "Als er een uitspraak van de rechter komt, zal ik de eerste zijn die daarvoor het hoofd buigt". Op verdere insinuaties of de aanhouding van Dino berustte op een vooropgezet plan wilde de President niet al te diep ingaan hij volstond met "wanneer je in gevecht bent moet je ook respect tonen voor je tegenstander. En deze was op de schoen. Daar heb ik respect voor. Gelukkig heeft het zijn uitwerking niet gehad."

NIEUWSBERICHTEN