Overheid


President Bouterse, als voorzitter UNASUR, bij inauguratie van Z.E. Ernesto Samper Pizano tot Secretary-General van UNASUR

11-09-2014 | ARCHIEF 2010-2014

President Desiré Delano Bouterse is op woensdag 11 september 2014, in de functie van voorzitter UNASUR, naar Venezuela gereisd om aldaar de inauguratie van de nieuwe Secretaris-generaal van UNASUR bij te wonen.

Tijdens de inauguratie bijeenkomst die gehost werd door Venezuela droeg Dr. Ali Rodriguez het leiderschap van het UNASUR secretariaat dat in Ecuador zetelt over aan ex-president van Colombia, Z.E. Ernesto Samper Pizano. De nieuwe Secretaris-generaal werd voorgedragen door Uruguay en Colombia.

President Bouterse hands Secretary -General Of UNASUR, Ernesto Samper, the instrument of appointment

Foto: President Bouterse overhandigt het instrument of appointment aan de nieuwe Secretaris-generaal van UNASUR

President Bouterse zei in een korte interventie dat hij blij is dat UNASUR na maandenlange deliberaties eindelijk is kunnen komen tot de benoeming van een nieuwe Secretaris-generaal. Onze president zei dankbaar te zijn dat de benoeming nog binnen het termijn van Suriname's voorzitterschap is verwezenlijkt, daar Suriname zichzelf tot doel had gesteld om een opvolger voor Dr. Ali Rodriguez te kunnen vinden.

Op 19 juli j.l. zei President Bouterse op een persconferentie tegen journalisten dat hij binnen UNASUR nog graag twee zaken had willen verwezenlijken, als voorzitter. Een daarvan was het kunnen inaugureren van een nieuwe Secretaris-generaal, de 2e was het verder kunnen integreren van de jeugd binnen UNASUR. Dankzij de aanvraag van uitstel van Uruguay voor het overnemen van het UNASUR voorzitterschap vanaf 22 augustus j.l. is Suriname langer voorzitter. Het ziet er naar uit dat beide wensen van President Bouterse inmiddels zijn ingevuld, want begin augustus heeft ook de Youth Congress van UNASUR, onder leiding van Suriname, een stap genomen om een adviesnota te formuleren voor de staatshoofden over hoe de jeugd verder te betrekken. Zie hier het artikel van de Youth Congress in Argentinie.

Naast zijn felicitatie aan de nieuwe Secretaris-generaal Samper sprak president Bouterse ook zijn dank uit aan Dr. Ali Rodriguez die een langere periode heeft aangezeten, en het werk vol overgave heeft gedaan, terwijl UNASUR naar een opvolger zocht. "U heeft de waarde laten zien van vastberadenheid en geduld, die naast diepgewortelde overtuigingen en gemeenschappelijke doelstellingen de basis vormen voor het bereiken van eenheid."

 

Lees hier de interventie van President Bouterse bij de overdracht van het ambt van Secretaris-generaal van UNASUR.

NIEUWSBERICHTEN