Overheid


Newmont investeert definitief in Suriname

29-07-2014

De Board van Newmont Mining Corporation heeft op dinsdag 29 juli 2014 aangekondigd dat zij de investering in Suriname zal plegen. Het gaat hier om de investering in de 'Merian' goudmijn dat door Newmont's dochterbedrijf in Suriname, Surgold, geëxploiteerd zal worden.

Na een jarenlange exploratiefase werden de onderhandelingen tussen Newmont en de Staat Suriname in het tweede kwartaal van 2012 opnieuw opgestart. Deze eindigde met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst waarin onder andere werd vastgelegd dat de Staat Suriname in aanmerking komt voor een 25% aandeel in de op te zetten joint venture. De bereikte overeenkomst werd op 7 juni 2013 al door De Nationale Assemblee van Suriname goedgekeurd en vervolgens op 22 november 2013 ondertekend door Adriaan van Kersen, Managing Director Surgold; en Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen en Steven Relyveld, toenmalig Minister van Financien namens de staat Suriname (zie foto).

Wat restte was de goedkeuring van de Board of Directors van Newmont over de definitieve investering in het project. Newmont heeft op 29 juli 2014 bekend gemaakt dat zij de investering in de Merian mijn in Suriname, die tussen de USD 900 miljoen en USD 1 miljard zal liggen, gaat plegen. De mijn zal dan rond begin 2016 in productie kunnen zijn.

President Desiré Delano Bouterse heeft al eerder aangegeven dat met de investeringen in de mijnbouwsector er belangrijke financiele middelen binnenkomen waarmee de economie gediversifieerd kan worden en sociale projecten verder uitgevoerd kunnen worden. Na de goedkeuring door De Nationale Assemblee zei de President daarom "wij zijn wat rijker geworden met de behartiging en bevrediging van de belangen van onze natie."

De operatie van Surgold zal tussen de 1300 en 2500 directe werkplaatsen verschaffen en daarnaast een inkomstenbron zijn voor lokale toeleveranciers. Gary Goldberg, President and Chief Executive Officer, heeft in het persbericht aangegeven dat Newmont graag goed begint aan de operatie in Suriname. "This decision marks an important milestone in our portfolio optimization process - we have divested nearly $800 million in non-core assets to help fund the next generation of lower cost projects in our portfolio. Equally important, we established community agreements and are working with experts to minimize our impact on the environment - getting it right from the beginning is critical."

Nu de beslissing tot investering is genomen door Newmont, zal de Staat Suriname de verdere stappen moeten uitvoeren om aan de condities te voldoen voor het deelnemen in het project.

 

Zie hier het volledige officiele persbericht van Newmont.

NIEUWSBERICHTEN