Overheid


In memoriam: Nelson Rolihlahla Mandela

06-12-2013 | ARCHIEF 2010-2014

Statement van President Desiré Delano Bouterse bij het overlijden van Nelson Mandela.

 


Met verslagenheid nemen wij kennis van het overlijden van Nelson Rolihlahla Mandela, een oprechte volksleider en de laatste grote visionaire wereldleider van de afgelopen eeuw.

Met groot ontzag en dankbaarheid kijk ik terug op de strijd die Nelson Mandela persistent heeft geleverd tegen ongelijkheid, onderdrukking en discriminatie - een strijd die verbetering in de levens van miljoenen mensen teweeg heeft gebracht en tot dusver voor onmogelijk werd gehouden.

Nelson Mandela zal voor mij persoonlijk, alsook voor vele anderen, een grote inspiratie blijven voor volharding in het geloof dat het creëren van een betere wereld voor ons en onze kinderen wel degelijk mogelijk is. Een man die leefde voor het idee van vrijheid maar, meer nog, bereid was te sterven voor echte vrijheid.

Ik koester grote admiratie voor de wijze waarop hij in staat was zijn verdeelde volk te bewegen en hen te leiden naar een gezamenlijke toekomst.

Zijn onvermoeibare inzet om mensen samen te laten werken en elkaars standpunten evenredig te horen, heeft hem laten uitgroeien tot de man die ook onder wereldleiders nog steeds erkend wordt als een zeldzame persoonlijkheid die de mensheid maar eens in de zoveel eeuwen ten deel valt.

"Als je praat met een man in een taal die hij begrijpt, gaat dat naar zijn hoofd. Als je met hem praat in zijn taal, gaat dat naar zijn hart" aldus Madiba, zoals hij liefdevol werd genoemd door zijn volk.

Voor Nelson Mandela was dit een natuurlijke benadering; een visie die hem in staat heeft gesteld om achterhaalde ideeën te doorbreken, waardoor hij zijn volk heeft kunnen samenbrengen tot een trotse natie die hard werkt aan een gedeeld welzijn in Afrika.

Tegen alle verwachtingen in bleek één man in staat om eenheid te creëren in een verdeeld land, en heeft daarmee de basis gelegd voor de wederopstanding van Zuid-Afrika. In het belang van dit grotere doel bracht Nelson Mandela vele persoonlijke offers maar schonk hij vergiffenis voor de onvoorstelbare zonden die tegen hem waren begaan.

Door zijn levensreis als vrijheidsstrijder, gevangene, president en voorvechter voor vrede werd Nelson Mandela het grote morele voorbeeld voor eenieder in Afrika en daarbuiten.

"I am not a messiah but an ordinary man who became a leader because of extra-ordinary circumstances"

Nelson Mandela's bescheidenheid en toegewijde inzet voor zijn versie van een ideale wereld zijn ongenaakbaar. Hij zal gemist worden.Desiré D. Bouterse

President van de Republiek Suriname

Paramaribo, 5 december 2013

NIEUWSBERICHTEN