Overheid


'Harmonie in de gemeenschap is voorbeeld voor de wereld'

20-10-2013 | ARCHIEF 2010-2014

We zijn een samenleving die vrede en harmonie manifesteert en vormen daarmee een voorbeeld voor de wereld. Dat was de conclusie van President Desire Delano Bouterse zondagavond 20 oktober op het Onafhankelijkheidsplein.

Op het plein werd 160 jaar vestiging van Chinezen in Suriname gevierd met als bijzondere gast, de Minister van Overzeese Chinese Zaken van de Volksrepubliek China, Dr. Qiu Yuanping. Zij is belast met het onderhouden van de banden met alle Chinezen overzee.

Op het plein kwam de feestelijke parade met praalwagens en loopgroepen tot een einde, naast de speeches was er een uitgebreid showprogramma in elkaar gezet met onder andere de inmiddels bekende drakendans, een acrobatenshow en diverse zang- en dansoptredens. Natuurlijk kon de pagara, van maar liefst 160 meter, niet ontbreken. Al met al een kleurrijke show waarbij de optredens culturele invloeden van de andere groepen in Suriname meekregen.

Speeches
In de toespraak van de voorzitter van de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaar, Henk Herrenberg, haalde hij aan dat er een generaal pardon voor alle illegalen in Suriname zal worden toegekend door de regering. Mensen die zich momenteel in de illegaliteit bevinden worden binnenkort opgeroepen om zich aan te melden zodat zij alsnog de juiste papieren kunnen krijgen. De tweede boodschap die Dhr. Herrenberg de aanwezigen voorhield was dat er een voorstel aan de regering is gedaan door de Nationale Commissie om voortaan de herdenkingsdagen van de Hindostaanse immigratie, de Javaanse immigratie, de Chinese vestiging, de dag van aankomst van Portugeze-Joden en de dag van de Libanezen samen op een (1) dag te vieren.

De President haalde in zijn speech de enorme bijdrage van Chinezen aan die zij de afgelopen 160 jaar aan ons land geleverd hebben. Het vieren van deze rijke geschiedenis, alswel als de andere hoogtijdagen in 2013 geeft een uniek beeld van hoe samen leven en integreren ook kan. "Ons volk dat in delen hier samengebracht is vanuit alle streken van de wereld, vormt na eeuwenlang vreedzaam en tolerant naast en met elkaar leven, een onschatbaar groot voorbeeld voor de gehele wereldgemeenschap."

De President gaf aan dat we deze sterkte verder moeten behouden en waarschuwde tegen sentimenten van andersdenkenden. "Elke etnische gemeenschap van onze natie heeft daarbij een belangrijke rol te spelen, zoals  vandaag, de harmonieuze integratie van onze Chinese broeders en zusters laat zien."

 

 

Klik hier voor de volledige speech van de President in het kader van 160 jaar vestiging van Chinezen in Suriname.

NIEUWSBERICHTEN