Overbruggingsplan COVID-19 crisis reeds uitgewerkt

Overbruggingsplan COVID-19 crisis reeds uitgewerkt

10-05-2020
Het pakket betreffende het overbruggings- en sociaal ondersteuningsplan om gerezen economische en sociale problemen als gevolg van COVID-19 op te vangen, is reeds uitgewerkt. Het betreft een pakket voor een periode van zes maanden. Zo liet president Desiré Delano Bouterse weten tijdens zijn televisietoespraak op zaterdag 9 mei 2020 waarin het staatshoofd een gefaseerde versoepeling van de maatregelen rond COVID-19 in Suriname aankondigde.

Volgens de regeringsleider is de periode van 6 maanden die periode waarin verwacht wordt dat de klap het hardst zal zijn. Tegelijkertijd kijkt de regering ook vooruit. President Bouterse: “Niet alleen omdat we paraat moeten blijven omdat een herhaling van COVID-19 mogelijk is, maar ook omdat de herstelfase, met alles wat in ons vermogen ligt, aangemoedigd en versterkt moet worden.”

De regering heeft daarom 400 miljoen SRD gereserveerd en heeft inmiddels ook behoorlijke internationale financiële steun toegezegd gekregen. Hiermee kan het pakket ondersteuningsmaatregelen bekostigd worden. “Het gaat om ondersteuning aan de Surinaamse bevolking; de arbeider, de dienstverlener en de ondernemer die als gevolg van de COVID-19 crisis het financieel moeilijk heeft. We hebben het dan over de schaafijsmannen, senioren, mensen met een beperking, het traditioneel gezag, buschauffeurs, bootsmannen, artiesten, enzovoorts,” aldus het staatshoofd, dat eraan toevoegde dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën dit ondersteuningsplan concreter zal toelichten op de persconferentie van maandag 11 mei.

De president benadrukte dat wij nu moeten volharden en voornamelijk moeten beseffen dat wij niet terug kunnen naar wat wij beschouwden als normaal. “Voorlopig zullen de gezondheidsregels blijven gelden. Dat betekent dat wij ons zullen moeten aanpassen en op een nieuwe manier met elkaar moeten omgaan, en werken,” aldus het staatshoofd. Hij vroeg dat met de grootste verantwoordelijkheid de aanpassingen van de maatregelen wordt opgevolgd. “Zodat onze behaalde successen niet zomaar verloren gaan.” De president liet in zijn toespraak ook Moederdag niet aan zich voorbijgaan en wenste aan alle moeders een zeer prettige moederdag toe.